Zelf chocolade maken met een 3D printer

Print je eigen chocolade snoep met een 3D printer!

Door deze uitvinding wordt er een droom tot leven gewekt voor de liefhebbers van de zalige zoetigheid genaamd chocolade. Het printen van objecten in drie dimensies is de laatste jaren in opkomst, de techniek wordt vooral gebruikt in de industrie. Door de nieuwe ontwikkelingen op het gebied wordt de techniek steeds aantrekkelijker gemaakt voor een groter publiek. De Chok Edge 3D is de eerste creatieve 3D printer waarmee je zelf thuis aan de slag kunt gaan. Je gebruikt hiervoor geen inkt of andere grondstof, maar een eetbaar materiaal: chocolade! 

Hoe werkt een chocolade 3D printer?

Het is al tijden mogelijk om in twee dimensies op plat papier letters en vormen in inkt af te drukken. Een 3D printer maakt het mogelijk om in een extra dimensie te printen. Naast de x-as en de y-as leest het   apparaat ook gegevens in van de z-as die voor de diepte van het model zorgen. Door een 3D model te ontwerpen in computer software kan deze data omgezet worden naar informatie die de 3D printer begrijpt. De printer gebruikt dus geen inkt maar kan werken met verschillende andere productiestoffen zoals metalen en kunststoffen. De materiaalkeuze is afhankelijk van je eigen wensen, voor een enkel privé-model kun je beter plastic of gips kiezen omdat zilver of goud nogal duur is. Het bijzondere productieproces begint met het vullen van de machine met de gewenste grondstof. De vloeibare vorm van het verhitte materiaal wordt door de naald van de printer heen gedrukt. Deze brengt de smeltende fundering van het model aan op het ondergelegen platform. Door een koeling wordt elke vloeibare laag gestold waardoor hij een solide vorm aanneemt. Op dit laagje injecteert de printer weer een volgende laag en zo gaat hij door van onder naar boven totdat het model af is. De printer maakt het mogelijk om rechtstreeks vanaf de computer het ontwerp uit te printen op de gewenste schaal. Dit proces bespaart bedrijven die werken in het gebied van industrieel design bijvoorbeeld veel geld en tijd. Normaal wordt er een gedetailleerd model gemaakt van klei of een ander soort materiaal door een aantal artiesten en dat is een erg tijdrovende bezigheid. Ook wordt de printer al veel ingezet in de vorm van massaproductie om onderdelen van machines te produceren. 


Je eigen chocolade uitprinten met de Choc Creator 3D

De Choc Creator 3D is ontwikkeld door een stel slimme wetenschappers die naast een liefde voor wetenschap ook een liefde voor chocolade met elkaar delen. Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de Choc Creator 3D is genaamd Chok Edge 3D. Ze hebben met hun creatie een nieuwe revolutie op het gebied van chocolade maken gebracht en tevens het printen in drie dimensies dichter bij de consument gebracht. Iedereen kan met een beetje fantasie en creativiteit zijn eigen chocoladevormen maken in de software. Om letters en vormen te ontwerpen hoeft je geen verstand te hebben van ingewikkelde 3D programma’s, er zit een stukje software bij de Choc Creator waarin je zelf eenvoudig vormen kunt creëren. Als het model door wordt gestuurd naar de printer start het productieproces op dezelfde wijze die vergelijkbaar is met het proces van een standaard 3D printer. De injectienaald heeft een kleine diameter waar de machine gesmolten chocolade doorheen perst. De printerspuit zorgt ervoor dat de zoete substantie laag na laag opgebouwd wordt op het platform. Nadat de eerste laag gestold is gaat hij door met de volgende laag waardoor er voor je ogen op magische wijze een chocolade sculptuur ontstaat. 

Je eigen voedsel printen?

Wat zou de volgende stap zijn in het nieuwe tijdperk van het 3D printen? Het is al ontzettend indrukwekkend dat uitvinders al überhaupt zover zijn dat de technologie in de industrie en  massaproductie  ingezet kan worden, maar wie had er ooit gedacht dat we een eetbaar product zouden kunnen printen? De knappe koppen en chocoladeliefhebbers van Chok Edge 3D hebben ervoor gezorgd dat de toekomst van het printen van voedsel wel heel erg dichtbij komt. In plaats van plastic en metaal is de chocolade een geweldige grondstof om het 3D printen bekend te maken onder de gewone mens. De consument wordt door het apparaat zelf in het productieproces betrokken. De Choc Creator 3D hoeft enkel gevuld te worden met chocoladepatronen in plaats van inktpatronen, daarna print hij de gewenste vorm. De spuit volgt automatisch het pad van het ingeladen design waardoor je het chocolade design tot leven ziet komen, daarna is het smullen geblazen. Het uitprinten van chocolade is een leuke toekomstige hobby voor mensen die het leuk vinden om hun eigen chocolade vormen en versieringen te maken. Ondanks dat deze printers al beschikbaar zijn voor de consument is het nu toch nog een dure hobby, de Choc Creator 3D kost bijna vierduizend euro. 

Reacties