Toblerone met witte chocolade, is deze lekker of niet lekker?

De chocolade van Toblerone kopen, doe je mee? 

Zwitsere chocolade is niet zo wereldberoemd als Belgische chocolade. Toch draagt de kwaliteit van hun chocolade mee aan de bekendheid in het buitenland, het zoete product vormt een belangrijk onderdeel van de export. Toblerone is zo'n chocolademerk uit Zwitserland. Meneer Theodor Tobler start in het jaar 1908 samen met zijn beste vriend het merk. De naam heeft hij verzonnen door zijn achternaam ‘Tobler’ te combineren met het Italiaanse woord ‘torrone’ wat een soort van zoete nougat is. Sindsdien is deze reep chocolade nog steeds in de winkels te vinden. Er zijn allerlei soorten Toblerone zoals melkchocolade, gevuld met rozijnen, nootjes of gemaakt van witte chocolade zoals hier te vinden op deze pagina.


Het uiterlijk van Toblerone chocolade

Als je de verpakking open doet detecteert je neus direct een aangename zoete geur. Er zijn prikkelende geuren te ruiken die richting honing, vanille en amandelen gaan in combinatie met romige, witte chocolade. Wanneer je na de verpakking eraf gehaald te hebben de wikkel kapot maakt komt een witte chocolade berg tevoorschijn. De reep is namelijk gevormd net zoals een berggebied, geinspireerd naar het evenbeeld van de bekende Matterhorn in Zwitserland. Hierdoor krijgt de reep een aantrekkelijk, uniek uiterlijk waar je je tanden zo snel mogelijk in wil zetten. Het gulzig afbijten zou ik niet aanraden, omdat je tandvlees en tanden daarvan beschadigd zou kunnen worden. Echter kun je als je voorzichtig bent wel een stuk afknoepen met je tanden. Het afbreken met de handen gaat wat makkelijker, let alleen op dat er dan wel allerlei chocoladegruis overal kan heen schieten.

Het innerlijk van Toblerone Chocolade

De ingrediënten zijn van hoge kwaliteit. Zo is er cacao boter gebruikt in plaats van planten vet zoals in de meeste goedkope chocolade repen. Door suikertoevoeging en het ontbreken van cacao smaakt het eindproduct veel zoeter dan melkchocolade. Na het afbijten van een stuk smelt de chocolade in je mond terwijl je kauwt. De speekselkliertjes draaien overuren en zullen tegen de achterkant van je tong aanschieten van genot. De romige witte chocolade smaak heeft een sterke hint van vanille. In de massa zitten stukjes gruis van amandelen en honing verstopt. Ook zit er overduidelijk nougat in, maar ik moet zeggen dat er nog een tikkeltje meer bijenproduct in had gemogen omdat de andere ingrediënten overheersen.

Een verstopt symbool in het logo van Toblerone

Verborgen in het logo van Toblerone zit een afbeelding verstopt. Wat op het eerste gezicht op een piramidevormige berg lijkt, een evenbeeld van de Matterhorn in de Zwitserse Alpen, blijkt een verborgen dier te bevatten. Als je goed kijkt zit er een beer in de afbeelding verstopt. De beer is het symbool van het Zwitserse plaatsje Bern, net zoals de leeuw voor Nederland symbool staat. Deze beer is goed te zien op de close-up foto die ik ervan gemaakt heb. 

Tot slot

Door de samensmelting van de ingrediënten met de witte chocolade ontstaat een aangenaam geheel in je mond. Als de chocolade eenmaal weg is blijft er nog wat nougat over om lichtelijk op te kauwen in combinatie met de nougat en honing. De enige opmerking die ik heb is dat ze de honing hadden kunnen versterken of juist helemaal hadden kunnen weglaten, omdat deze niet merkbaar aanwezig is. Voor iemand die van Toblerone chocolade houdt zal deze witte versie zeker bevallen. Voor twee euro en dertig cent is deze reep van honderd gram te koop in de supermarkt of bij de snoepwinkel.

Wij beoordelen de Toblerone White met 7 van de 10 snoepjes! 

Reacties